Evenimentul editorial al anului 2011: Istoria secreta a lui Larry Watts - „O scandalos de incitantă abordare” - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Evenimentul editorial al anului 2011: Istoria secreta a lui Larry Watts – „O scandalos de incitantă abordare”

Fereşte-mă, Doamne, de prieteni, că de duşmani mă apăr singur! „O scandalos de incitantă abordare”

de Stelian Ţurlea / ZF

Această veche vorbă românească a devenit titlul unei cărţi scrise de un istoric american, tradusă în româneşte de Editura RAO*) şi lansată în urmă cu două săptămâni în Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I”, în prezenţa unui numeros şi competent public – academicieni, profesori universitari, istorici tineri şi ziarişti, cu toţii elogiind volumul drept “evenimentul editorial al anului 2011”.
(De la Ovidiu Enculescu, directorul Editurii RAO, lăudând cartea din motive lesne de înţeles, la acad. Dan Berindei, prof. univ. dr. Mihai Retegan, acad. Dinu Giurescu, acad. Florin Constantiniu, prof. univ. dr. Ioan Scurtu, prof. univ. dr. Ioan Chiper, istoricul Alex Mihai Stoenescu şi europarlamentarul Ioan Mircea Paşcu). O carte care va schimba întreaga viziune asupra istoriei naţiunii române – spune editura.

“În 2002 – declară Larry L. Watts în cartea sa -, lucram la diverse proiecte legate de reforma serviciilor de informaţii din România şi din fosta Europă de Est, inlcusiv la un volum realizat cu contribuţia unor profesionişti în domeniul informaţiilor şi a propriilor mele analize asupra procesului. Într-un timp destul de scurt am ajuns la convingerea că procesul de reformă din România diferea fundamental de oricare alt proces din fostul Bloc Sovietic şi că era aproape neinteligibil fără o expunere completă a dinamicii revoluţiei din decembrie 1989 şi a anilor de izolare care i-au succedat.” Curând, Larry L. Watts a realizat că aceste deosebiri aveau rădăcini adânci, a cercetat perioada războiului rece şi relaţiile României cu vecinii ei şi a aflat lucruri surprinzătoare. A avut şi norocul ca, în acea perioadă, să fie puse la dispoziţia publicului o parte dintre documentele Tratatului de la Varşovia de către Insititutul Gauck. Coroborate cu informaţiile obţinute din alte surse, a reieşit materia acestei uimitoare cărţi pe care Ioan Talpeş o caracterizează în cuvântul său înainte drept o “scandalos de incitantă abordare”.

Ce face această carte atât de incitantă? Întâi, informaţiile pe care, dacă le puteam bănui, într-o măsură, acum le atestă documentele. În al doilea rând, descoprirea amplorii jocului ambiguu, pervers făcut de toţi mai marii lumii, indiferent de care parte se aflau, în ceea ce priveşte România. În al treilea rând, înţelegerea şi explicarea locului real pe care îl deţinea România ca stat în contextul european. În al patrulea rând, ridicarea vălului de peste răstălmăcirea performanţelor României, la CSCE, de pildă, de către toţi vecinii “fraţi” într-ale comunismului, în frunte de Moscova.

Caracterizările lui Larry Watts sunt succinte şi percutante. Spicuim la întâmplare: “Primăvara de la Bucureşti” din 1964 se găseşte undeva la mijloc între încercarea neaşteptată şi superficială a Ungariei de a părăsi Tratatul în 1956 şi încercarea din 1968, mult mai precaută, condusă de elita de la Praga, de a-şi schimba politica internă în cadrul alianţei sovietice; Kremlinul a încercat permanent să blocheze “rolul de mediator al Bucureştiului” recurgând la colaborarea voluntară sau involuntară a unor agenţi de a submina, la Washington, Bonn, Londra sau Paris, capacitatea Bucureştiului de a-şi asuma acest rol, punând sub semnul întrebării discreţia şi credibilitatea României; un alt motiv de dispută în cadrul Blocului Sovietic care a trezit în special animozitatea Germaniei de Est, a fost sprijinul acordat de România pentru unificarea Germaniei; capacităţile de dezinformare ale Ungariei, prin potenţialul comunităţilor de emigranţi; independenţa României era un mit; rolul României în pierderea Egiptului de către Moscova etc., etc.

România era bine-cunoscută pentru politica sa neconformistă din cadrul Blocului Sovietic, dar câţiva observatori din afară şi-au dat seama, chiar cu mult înaintea căderii comunismului, de gradul de animozitate pe care aceasta îl stârnea în cadrul URSS şi al altor aliaţi din cadrul Pactului de la Varşovia. Concomitent, s-au născut dezinformările, din ce în ce mai multe, din ce în ce mai agresive. Chiar în cadrul relaţiilor româno-americane, socotite bune la acea vreme, o parte dintre analişti începuseră să pună la îndoială poziţiile României, contrazicând vorbele bune spuse pe seama ei. În spatele acestor îndoieli şi suspiciuni – precizează Larry Watts – se aflau manipulările agenţilor sovietici şi ai ţărilor socialiste care lucrau la comanda Moscovei. Iar această dedublare avea în spate interese strategice. Watts examinează cu minuţiozitate aceste interese aflate în spatele relaţiilor antagoniste ale României cu “aliaţii” din Răsărit, motivaţiile incredibilei sfidări a ţării noastre la adresa Moscovei, metodele de “eliberare” militară şi de securitate din jugul sovietic, scopurile opoziţiei faţă de politicile de la Kremlin şi, mai ales, reacţia sovieticilor şi a loialiştilor din rândul membrilor Pactului de la Varşovia în cele mai înalte consilii ale acestora.

Cine este Larry L. Watts? Consultant al Corporaţiei RAND la momentul revoluţiei, a călătorit deseori în Europa de Est şi în URSS înainte de 1989. A asistat oficiali din România la înfiinţarea Colegiului Naţional de Apărare şi a conlucrat cu mai mulţi miniştri români ai Apărării şi şefi de stat major privind reforma în domeniul armatei, cooperarea cu Parteneriatul pentru Pace şi integrarea în NATO. În 1990 şi 1991 a fost şeful Biroului IREX din Bucureşti, iar până în 1997 a fost senior consultant al Project on Ethnic Relation (PER) şi director al Biroului PER din România. Între 2001-2004 a activat drept consultant pentru reforma sectorului de securitate pe lângă consilierul prezidenţial pentru securitate naţională din România. În subiectul acestei importante cărţi a intrat – după propriile-i mărturisiri – în 1978 şi, treptat, a fost martorul dezinformărilor.

Cartea vorbeşte despre discreditarea rolului de mediator al României şi sabotarea parteneriatelor, remobilizarea agenţilor lui Stalin, după 1968, campania de măsuri active antiromâneşti în mai toate ţările frăţeşti, penetrările ostile şi dezinformarea, lansarea teoriilor dezinformărilor româneşti şi multe altele. Exemplul cel mai clar al politicii duble practicate al Moscova: “KGB-ul, scrie Watts, a primit instrucţiuni să transfere România din departamentul 11 al Direcţiei Generale I, responsabilă de relaţiile cu ţările socialiste, la departamentul 5, care se ocupa de membrele NATO şi adversarele socialiste, Iugoslavia şi Albania. Cea mai frapantă caracteristică a acestei realocări a fost aceea că departamentul 11 nu opera împotriva statelor din sfera sa, ci îşi coordona operaţiunile cu <> împotriva ţintelor din ţările terţe. Din contră, statele şi serviciile din departamentul 5 erau toate ţintă a operaţiunilor ostile ale KGB.-ului. (…) Aprecierea că România deschisese de una singură <> în <> a fost larg acceptată de comunităţile analitice occidentale.

Conduşi de Moscova, <
> au lansat o campanie multilaterală de măsuri active pentru a distruge reputaţia de mediator internaţional pe care o câştigase România după o activitate intensă şi adesea inspirată, reproiectând-o ca pe un stat agresiv, violent şi intolerant, care se angajase într-un genocid împotriva minorităţilor din interior, îşi ameninţa vecinii şi provoca tensiuni internaţionale. Scopul primar al acestor măsuri, devenit o adevărată obsesie a Kremlinului pentru tot restul perioadei războiului rece, era să prevină alinierea în continuare a României la Occident şi părăsirea Pactului de la Varşovia.”

Lucrarea lui Watts înglobează mai multe informaţii decât o duzină de cărţi. Multe materiale sunt inedite. Multe informaţii provin din surse neexplorate înainte. “Watts nu numai că ştie unde sunt îngropate secretele, dar explică şi cine le-a îngropat şi de ce. Pentru cei care doresc să recupereze câte ceva din istoria recentă, Watts oferă o mulţime de indicatoare care să le arate unde ar putea să înceapă să sape” (Prof. Henry L.Carey).

*) Larry L. Watts – Fereşte-mă, Doamne, de prieteni. Războiul clandestin al Blocului Sovietic cu România. Editura RAO. Traducere din limba engleză de Camelia Diaconescu

ZF – Ziarul de Duminica via LarryLWatts.com/news

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.