Scandalul Ţinutului Secuiesc, exportat la Bruxelles. Revista Presei Ziare.ro | Ziaristi Online

Scandalul Ţinutului Secuiesc, exportat la Bruxelles. Revista Presei Ziare.ro

Parlamentul European va avea, începând de marţi, o „reprezentanţă a Ţinutului Secuiesc“, ca urmare a unei iniţiative a trei europarlamentari români, ajunşi la Bruxelles ca “independent”, in ce-l priveste pe Tokes Laszlo, si pe listele UDMR, in ce-i priveste pe Sogor Csaba şi Iuliu Winkler. Demersul celor trei a stârnit critici aprinse din partea partenerilor de guvernare ai UDMR, PDL şi UNPR, dar în mod surprinzător, nu a stârnit nicio reacţie din partea liderilor opoziţiei.

Iniţiatorii demersului, citaţi de MEDIAFAX, spun că biroul va reprezenta judeţele Covasna, Harghita şi Mureş şi că va avea ca scop promovarea oportunităţilor turistice şi de investiţii din zonă. Sogor Csaba recunoaşte însă că pe lângă lobby-ul economic, reprezentanţa va pleda şi pentru autonomie. Întrebat de ADEVĂRUL dacă reprezentanţa va face lobby şi pentru autonomia Ţinutului Secuiesc, eurodeputatul UDMR Sogor Csaba a răspuns: „Bineînţeles, că va face… De ce să nu facă? E o practică europeană pe care noi nu trebuie să o aruncăm la gunoi. Dar să nu fie nimeni neliniştit, autonomia Ţinutului Secuiesc va fi votată tot în Parlamentul de la Bucureşti…”.

Demersul nu este văzut însă cu ochi buni de partenerii de guvernare ai UDMR, democrat-liberalii. „Nu mă feresc să calific un asemenea demers, dacă el se va concretiza, drept precedent periculos”, a declarat, pentru ROMÂNIA LIBERĂ, purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu. Acesta precizează că se pot deschide la Bruxelles doar reprezentanţe ale unor unităţi administrativ-teritoriale din ţările membre. „Prin urmare, nu ar fi nici o problemă ca domnul Tokes Laszlo să deschidă reprezentanţe pentru unele judeţe din România, dar o reprezentanţă a Ţinutului Secuiesc este inadmisibilă şi intolerabilă”, a subliniat deputatul PDL.

Şi Vicepreşedintele Senatului României, Cristian Diaconescu, preşedintele de onoare al UNPR, consideră acest demers „un afront adus democraţiei din România, României şi poporului român dar şi o provocare gratuită şi inutilă pentru UE care, fără îndoială, va fi obligată să nu recunoască statutul pretins de europarlamentarii români“, anunţă GÂNDUL. După câteva zile de linişte deplină şi Ministerul Afacerilor Externe a criticat, ieri, timid, această iniţiativă. Potrivit practicii la nivel UE, se arată într-un comunicat al MAE trimis AGERPRES, doar unităţi teritorial-administrative recunoscute, din statele membre, pot să îşi deschidă birouri de reprezentare la Bruxelles, în vederea promovării intereselor lor la nivel european.

Însă, surprinzător, liderii opoziţiei nu au luat deocamdată atitudine. Nici Victor Ponta, nici Crin Antonescu nu au catalogat demersul celor trei eurodeputaţi, deşi doi dintre ei reprezintă un partid la putere. ROMÂNIA LIBERĂ pune lipsa unei reacţii prompte şi clare din partea liderilor Uniunii Social-Liberale pe seama dorinţei acestora de a-i atrage pe udemerişti de partea lor, în vederea reconfigurării majorităţii parlamentare.

Autor: Ziare.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.