Larry Watts l-a deconspirat azi, in premiera, pe Ion Mihai Pacepa, fostul adjunct al DIE, drept agent sovietic. Materialul a fost publicat in exclusivitate de BURSA, anuntand conferinta istoricului american de azi, de la Bucuresti. Incepand cu ora 16.00, Ziaristi Online.ro impreuna cu Roncea.ro, BadPolitics.ro si PBXTV transmit LIVE, prin internet, lansarea unei carti-bomba: “Fereste-ma, Doamne, de prieteni! Razboiul clandestin al blocului sovietic cu Romania”, publicata in romaneste de Editura RAO. La conferinta care va fi televizata in direct prin internet, din Amfiteatrul Bibliotecii Centrale Universitare, Fundatiile Regale, incepand cu ora 16.00, participa: Acad. DINU C. GIURESCU, Prof. univ. dr. MIHAI RETEGAN, Acad. FLORIN CONSTANTINIU, Prof. univ. dr. IOAN CHIPIR, Acad. DAN BERINDEI, Prof. univ. dr. IOAN SCURTU, Europarlamentarul IOAN MIRCEA PASCU, Istoricul ALEX MIHAI STOENESCU, Moderator: MONICA GHIURCO. Va asteptam pe ZiaristiOnline.ro, Roncea.ro sau BadPolitics.ro, pentru a urmari un eveniment care va rasturna istoria secreta a Romaniei, asa cum a fost ea cunoscuta, pana acum.
Tot astazi, dupa Conferinta, Larry Watts isi va lansa si portalul sau, unde vor fi publicate sute de documente foste secrete si strict secrete, din arhivele CIA, STASI si ale altor servicii secrete.
Cine este Larry Watts:
Am intrat în domeniul studiilor românesti ca un “specialist pe probleme sovietice”, în 1978. În acel moment tarile din Europa de Est erau considerate ca un subiect secundar – URSS a fost consideratã întotdeauna “doar” un subiect important printre specialisti sovietici în SUA în timpul Rãzboiului Rece. Ca un specialist pe probleme sovietice m-am concentrat asupra comportamentului institutional si birocratic al institutiilor de forta ale URSS – militare si KGB -, cu scopul de a identifica vulnerabilitãtile care ar putea fi exploatate în confruntarea Est-Vest. Fireste, când am început sã studiez România m-am uitat la ea din perspectivele pe care le-am cunoscut cel mai bine – rolul jucat de ea în confruntarea SUA-URSS si comportamentul si vulnerabilitãtile organelor sale militare si de securitate.
Dupã 1989 [Intre 1990-1991] am condus Biroul de Cercetare si Schimburi Internationale Bucuresti IREX, care a oferit burse studentilor români si profesorilor posibilitatea sã cãlãtoreascã si sã studieze în Statele Unite. Dupã 1991 am am condus biroul românesc al Proiectului Princeton pentru Relatii Etnice (PER), care a fost angajat în medieri în toatã Europa Centralã si Rusia în vederea prevenirii conflictelor etnice si instituþionalizarea dialogului interetnic. Între timp, m-am implicat în reforma democraticã si de control a institutiilor românesti de stat, transformând capacitatile învechite în unele bune prin încercarea de a corecta clivajele, vulnerabilitãtile si patologiile din cadrul acestor institutii într-un mod care a devenit mai sensibil la “democratie” si comportament.
În consecintã, datoritã abilitãtilor mele în studii comparative, am adaptat studiul meu pentru România si din perspectiva comportamentului sãu strategic cât si comparativ cu celelalte state est-europene si fostele elite.
Sotia mea, Gabriela, este din Bistrita, si familia ei încã mai locuieste acolo. Cumnatul meu Mihail Ulsamer este un mare sustinãtor al cercetãrilor mele. El detine grupul de firme M&G din care face parte si firma AWA Design, care a sustinut si creat versiunea în limba englezã a cartii si care lucreaza chiar acum la site-ul meu. Portalul va fi lansat tot pe 12 mai, dupa Conferinta de la Biblioteca Centrala Universitara prilejuita de lansarea in limba romana a cartii mele, volumul I, sub titlul “Fereste-ma, Doamne, de prieteni! Razboiul clandestin al blocului sovietic cu Romania!”
Studii:
– a absolvit cu master Universităţile din Washington, Seattle şi UCLA,
– doctorat la Umea University din Suedia
Evoluţie profesională
– conducătorul Biroului IREX din Bucureşti (1990 -1991)
– Senior consultant al Project on Ethnic Relation şi director al Biroului PER din România (până în 1997)
– Din 1990, Larry Watts a fost consilierul mai multor autorităţi române, în probleme de reformă democrată, intelligence şi control asupra instituţiilor statului. A fost implicat direct în înfiinţarea Colegiului Naţional de Apărare.
– Consultant RAND Corporation
Cărţi şi studii de istorie:
-„Reforma militară românească şi integrarea în NATO”,
-„O Casandră a României. Ion Antonescu şi lupta pentru reformă 1918-1941“- volum considerat drept cea mai bună biografie politică a Mareşalului Antonescu,
-co-editor la “Globalization of Civil-Military Relations: Democratization, Reform and Security” etc.
-Articolelele şi studiile sale au apărut frecvent în publicaţii precum „Studies in Intelligence”, „Problems of Post-Communism“, „Armed Forces & Society“, „World Policy Journal“, „European Security“ etc.