de Maria Petrascu
Asta nu vor sa priceapa polticienii care, de mai bine de 20 de ani, se tot rotesc la cocotatul in functii inalte, ca maimutele la banane, si nu se mai dau jos de acolo decat o data la patru ani, sa faca o pauza de “digestie “ si sa –si “purece” conturile grase, adunate de pe urma natiei asteia, care, ca sa supravietuiasca in fata “ navalitorilor “ rosii, galbeni si portocalii a fost nevoita, in lipsa de alternative, sa se apere conform zicerii “ Capul taiat, sabia nu-l taie .”
Este o metoda indelung exersata de acest popor aceeea de a se supune formal. O metoda ce vine din vremi, cand hoarde peste hoarde de navalitori barbari au calcat in picioare tara si au poftit hulpav la bogatiile si frumusetile ei. O metoda parcticata si in vremi mai dincoace, cand ciuma rosie de la rasarit ne-a prapadit floarea valorilor spirituale si a vrut sa ne indobitoceasca intr-atat incat sa nu mai gandim cu capul nostru, sa nu mai simtim cu sufletul nostru, sa nu mai credm cu creyul nostrum ci sa devenim un popor orb si mut care sa nu se mai miste decat la pocnetul biciului. Ne-a salvat, ca intotdeauna, acel ceva care nu se poate numi, nici defini, si care vine de undeva din adancul fintei noastre comune. Acel ceva care ne va salva si de acum inainte, ori de cate ori o mare primejdie ne va ameninta, de oriunde ar veni ea.
Pentru ca, genetic, nu suntem tampiti! Ba, dimpotriva, ne-a daruit Dumnezeu cu daruri multe si bogate si mai ales cu o ascutime a mintii care patrunde orice negura si orice primejdie. Dar asta nu pot intelege polticienii care stau la rand, la cocotat in functii inalte, ca maimutele la banane si care ne arunca noua cojile in cap, dupa ce – si indestuleaza burtile umflate pana la gat.
Si, pentru ca nu suntem tampiti, n-o sa ingihitim nici “galusca” lui Valeriu Tabara, vremelnic ministru, cu organismele lui modificate gentic, pe care vrea sa ne-o indese pe gat asa cum, probabil, mama, binica si strabuinca lui indopau cu garunte din batataura si nu de la americani , gastele si curcile din ograda, ca sa fie numai bune de taiat in ajun de Craciun si de Paste. Ca asta, si nu din OMG-uri, a crescut Tabara ca bradul, din laptele muls de buna-sa, cu mainile batatorite de munca, de la vacile din grajd, din mamaliga facuta de muma-sa, din porumb adevarat si nu omgizat, din papara sfarainda in untura, nu de la enviro-porc ci de la porcul Ghita, din cotet, facuta din oua ouate de gaina si nu de alimentara, cu carnati si carne afumata, din ceapa cu slana si cu pita din cartofii, nu din barabule omgiste, mancate pe indelete, la amiaza, la umbra carutei, dupa o coasa inceputa in zori, sau dupa un seceris ori un facut de fan.
Cum de s-a modificat genetic Tabara, crescut si el ca toti romanii, in traditia unei alimentatii naturale nu am a sti. Da’ poate ca nu s-a modificat ci numa s-o stricat otaruca. Si, la asa stricaciune, musai trebuie curatat oleaca, asa, ca marul cules din livada, in care o intrat un vierme raufacator. Se scoate si se zvarle ce-i stricat, si ramane, daca mai ramane, ce nu-i atins.