Pentru Eminescu si Scipione Badescu: “Au ungurii o banda de genul celeia a lui Patapievici, Plesu, Liiceanu? Le scrie lor istoria unul ca Tismaneanu? Nu, ei il recupereaza si pe Wass Albert” | Ziaristi Online

Pentru Eminescu si Scipione Badescu: “Au ungurii o banda de genul celeia a lui Patapievici, Plesu, Liiceanu? Le scrie lor istoria unul ca Tismaneanu? Nu, ei il recupereaza si pe Wass Albert”

Scrisoare deschisa

Ma numesc Viorel Stirbu si sunt scriitor salajean, originar din Buciumi. Probabil “n-a auzit nimeni” din judet, cum spunea cineva despre Vasile Avram. Nu-i nimic nou sub soare in asta. Iisus zicea acum doua mii de ani ” ca nimeni nu-i profet in tara lui.” Chiar asa. Inainte de a intra in subiect, doua observatii pentru distinsii forumisti. Niciodata nu se spune despre cei morti domnul( sau doamna), ci se da pur si simplu numele. In aldoilea rand, cand se face o enumerare de persoane nu se spune etc. Se spune si altii.

L-am cunoscut bine pe Vasile Avram, chiar pregatea o carte pentru editura pe care o conduceam, dar s-a prapadit in plina varsta si putere creatoare. Fiind aceeasi generatie pot fi suspectat de subiectivism cand subliniez ca a fost o grea pierdere pentru cultura noastra. Ceea ce nu ma impiedica sa sustin ca nu este o idee buna sa fie alungat Scipione Badescu si sa i se faca astfel loc lui Vasile Avram. Numele sau poate fi dat unei strazi, unei scoli, ma rog, exista o multime de posibilitati de a-i cinsti memoria.

Eram elev de liceu cand s-a infiintat prima biblioteca raionala romaneasca, purtand numele lui Badescu. A fost o alegere cu talcul ei, tot asa cum a fost si alegerea lui Siumion Barnutiu sa dea numele primului liceu romanesc din Zalau. Eu cred ca d-na Florica Pop este bine intentionata, dar este manipulata fara sa-si dea seama. Nu Badescu este tinta, ci Eminescu. Aruncati-va ochii peste publicistica lui, aceea adunata de Perpessicius si veti vedea de ce. D-na Florica Pop s-a orientat instinctiv catre Vasile Avram fiindca face parte din aceeasi arie de gandire originala. Totusi, chiar daca nu este un “brand”, cum spunea cineva, Badescu este istorie. Ganditi-va ca la vremea cand el scria, Eminescu nu era ceea ce este astazi. Popa Grama il facea cu ou si cu otet, iar Macedonski si altii nu mai puteau de invidie. Deci Badescu, la fel ca Vlahuta, avea simtul maretiei si al grandiosului.

In sfarsit, statuile nu se darama in mod normal, chiar daca devin desuete, ele sunt facute pentru a depune marturie peste timp. Ar trebui sa invatam de la unguri. Exista vreun maghiar care sa-l conteste pe Petofi Sandor? Au ungurii o banda de genul celeia a lui Patapievici, Plesu, Liiceanu? Le scrie lor istoria unul ca Tismaneanu? Nu, ei il recupereaza si pe Wass Albert.

In alta ordine de idei, Salajul nu are chiar asa de multe statui ca sa isi permita sa le darame si pe cele cateva, putine, gata facute. Cat despre Maniu si Coposu (pe care l-am cunoscut bine), lasati-i cu politica lor. N-au facut nimic pentru cultura. Maniu a fost prim ministru in perioada interbelica dar nu s-a invrednicit sa infiinteze un liceu la Zalau. Iar CDR-ul amintiti-va ce a facut scolii dvs. in perioada 1996-2000, prefigurand dezastrul din zilele noastre. Sa-i cinsteasca, prin urmare, politicienii lor si cei ce au jefuit pamantul tarii sub pretextul restituirilor demarate de Ciorbea.

Sursa: Grupul Facebook Ziaristi Online / Ana Tudoran / Salajeanul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.