O ambitie ilegala: epurarea prietenului lui Eminescu, Scipione Badescu. Aberatiile “manageritei” Florica Pop la Salaj. VIDEO | Ziaristi Online

O ambitie ilegala: epurarea prietenului lui Eminescu, Scipione Badescu. Aberatiile “manageritei” Florica Pop la Salaj. VIDEO


de ztv
Ionita Scipione Badescu, schimbat cu orice pret

un articol de Ana TUDORAN

In lumina ultimelor evenimente, se pare ca intentia noastra de a aduce in atentia publica demersul Bibliotecii Judetene de schimbare a denumirii se apropie de un final previzibil: Ionita Scipione Badescu va fi abandonat cu orice pret. Dupa 54 de ani de patronaj spiritual, carturarul salajean este aruncat la lada de gunoi a culturii, fiind considerat desuet, prea greoi pentru a fi pronuntat si lipsit de valoare in fata unor contemporani care, se pare, au schimbat cursul culturii romane cu vastitatea si valoarea creatiei lor.

Demers incorect

Totusi, vom continua sa aratam ca initiativa Bibliotecii Judetene este o greseala, atat la nivel moral si cu privire la loialitatea fata de tara, cat si din punct de vedere legal. Daca pana acum am aratat pareri pro si contra exprimate de reprezentanti ai factorilor de decizie din judet si nu numai, pentru astazi vom releva aspectele nelegale ale demersului de schimbare a denumirii bibliotecii. In 18 februarie 2011, Biblioteca Judeteana trimite o adresa catre Institutia Prefectului judetului Salaj prin care solicita „schimbarea patronului spiritual al institutiei”, iar argumentele oficiale sunt aproximativ aceleasi pe care ni le-a furnizat si noua si pe care l-am publicat in numarul ziarului nostru din ziua de 24 februarie 2011. Spre deosebire de raspunsul dat noua, Biblioteca spune Prefecturii ca „Numele scriitorului salajean Vasile Avram este asociat unor mari ganditori romani: Lucian Blaga, Mircea Eliade, Constantin Noica etc.”, fara a specifica, totusi, in ce fel se face aceasta asociere si daca aceasta eclipseaza asocierea numelui lui Ionita Scipione Badescu cu cele ale lui Mihai Eminescu, Ion Luca Caragiale si ceilalti membri ai Junimii – fauritorii literaturii romane moderne.

Tot in motivarea Bibliotecii se arata ca „Biblioteca Judeteana, institutie ale carei colectii au un caracter enciclopedic, ar fi onorata sa i se atribuie numele Vasile Avram, personalitate enciclopedica, scriitor al esentelor”. Aici avem doua comentarii: fara a minimaliza valoarea scriitorului Vasile Avram, ne exprimam indoiala asupra caracterului enciclopedic pe care-l confera Biblioteca. Pornind de la ideea ca in 54 de ani de patronaj spiritual Ionita Scipione Badescu, Biblioteca a reusit sa adune „doar cateva xerocopii ale poeziilor publicate” si legate de legatoria proprie, se duce caracterul enciclopedic al activitatii bibliotecarilor care au activat si activeaza in cadrul institutiei, cu-atat mai mult cu cat era foarte simplu de accesat arhivele Academiei Romane si se puteau realiza fotocopii ale lucrarilor carturarului salajean. Asupra personalitatii enciclopedice a lui Vasile Avram evitam sa ne exprimam pentru ca nu dorim sa demolam un scriitor salajean ajuns printr-o nefericita conjunctura la concurenta cu Ionita Scipione Badescu.

Dosar incomplet?

Adresa Bibliotecii Judetene a fost inregistrata la Institutia Prefectului judetului Salaj in data de 21 febru-arie. Dupa ce a fost analizata de compartimentul de specialitate din cadrul Institutiei, in 3 martie s-a remis un raspuns catre Biblioteca Judeteana in care se recomanda intocmirea tuturor documentelor necesare prevazute de cadrul normativ in vigoare, dupa care Biblioteca este sfatuita sa inainteze dosarul complet Comisiei de atribuire de denumiri din cadrul Institutiei Prefectului. In acelasi raspuns se da si lista de acte necesare pentru completarea dosarului, potrivit normativelor legale in vigoare: o cerere de avizare tip, un proiect de hotarare al Consiliului Judetean, in subordinea caruia se afla Biblioteca, precum si instrumentul de prezentare si de motivare; o copie dupa raportul comisiei de specialitate a consiliului; o copie dupa raportul comparti-mentului de resort din cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Judetean. Dupa cum prevede Ordinul nr. 567 din 2008, initiativa de atribuire a numelui, respectiv a redenumirii Bibliotecii Judetene ar trebui sa vina dinspre Consiliul Judetean Salaj si indirect de la conducerea acestei institutii. Biblioteca Judeteana a pornit gresit si a sarit peste Consiliul Judetean si a fortat practic grabirea acestei schimbari. Cu toate acestea, Institutia Prefectului le-a taiat avantul si a retrimis solicitarea pentru a se parcurge pasii legali in aceasta chestiune.

La dezbateri cu „dusmanul”

In urma materialelor de presa din ultima vreme, Biblioteca Judeteana a initiat o dezbatere publica cu tema schimbarii numelui in Vasile Avram sau simplu – Biblioteca Judeteana Salaj. Desi se dorea o dezbatere importanta, cel putin declarativ, aceasta a fost organizata in Sala Scriitorilor Salajeni, unde cu greu pot incapea 20-30 de oameni. Din nefericire pentru tematica, nici nu a fost prezenta multa lume – inafara de reprezentantii presei si cei ai Bibliotecii, au mai fost prezenti subprefectul Onorica Abrudanu, Mircea Ciocean, profesorul Ion Ivanescu, directorul Directiei de Cultura – Doina Cocis si directorul Centrului de Cultura – Daniel Sauca. Tot din nefericire, de data aceasta pentru cei de la Biblioteca, majoritatea celor prezenti s-au pronuntat in defavoarea schimbarii numelui Bibliotecii. Mircea Ciocean a punctat faptul ca nu se poate demonstra ca prin schimbarea numelui Biblioteca va avea mai multe beneficii si a propus ca, daca tot se doreste schimbare, condu-cerea Bibliotecii sa vina in fata opiniei publice cu cateva propu-neri reprezentative pentru judetul Salaj. De asemenea, subprefectul Onorica Abrudanu a cerut mai multe explicatii cu privire la motivatia schimbarii numelui institutiei, in vreme ce profesorul Ion Ivanescu a pledat in favoarea valorii personalitatii lui Ionita Scipione Badescu. Cu toate ca Biblioteca a incercat sa organizeze o dezbatere publica, se pare ca sensul de dezbatere publica nu a coincis intre cele doua „tabere”, directorul Bibliotecii – Florica Pop – acuzandu-i pe cei prezenti ca s-au coalizat impotriva propunerii. Tot Florica Pop a mai acuzat „linsajul mediatic” la care a fost supusa, aratand spre cotidianul nostru ca a fost generatorul acestuia. Ba mai mult, a spus de la inceput ca institutia pe care o conduce nu are nevoie de consultarile publice si a lasat sa se inteleaga ca a facut o concesie prin faptul ca a organizat dezbaterea de seara trecuta.

Concluzii…

Dupa dezbaterea de seara trecuta, tragem o serie de concluzii deloc pozitive. Mai intai, s-a dovedit foarte clar ca Biblioteca mimeaza dialogul si ca este decisa sa insiste cu schimbarea patronajului spriritual. De asemenea, desi i s-a cerut in mod repetat sa motiveze demersul sau si sa convinga de ce este mai bine sa se renunte la numele lui Ionita Scipione Badescu si preluarea patronajului lui Vasile Avram, Florica Pop a refuzat la fel de constant sa aduca aceste lamuriri, trimitandu-ne sa citim opera. Se pare ca directorul Bibliotecii nu intelege ca nimeni nu este impotriva scriitorului Vasile Avram si nimeni nu contesta valoarea acestuia, ci este contestat demersul Bibliotecii de aruncare la gunoi a lui Ionita Scipione Badescu.

Scrisoare deschisa

Tot ieri, jurnalistul Victor Roncea a trimis Bibliotecii Judetene o scrisoare deschisa prin care solicita ca aceasta institutie sa pastreze patronajul lui ionita Scipione Badescu si pe care o redam in continuare:

„Stimata Doamna Directoare Florica Pop,

Va scriu ca jurnalist profesionist, cu o vechime in presa de 21 de ani, membru al Federatiei Internationale a Jurnalistilor si admirator firesc al celor doi mari gazetari romani, Mihai Eminescu si camaradul sau, Scipione Badescu. Personal, am facut parte din conducerea a doua ziare nationale, Ziua si Curentul, si sunt in prezent presedinte fondator al Asociatiei Civic Media, afiliata la Organizatia de Media a Sud-Estului Europei si Institutul International de Presa.

In toata cariera mea am facut apel la marii nostri inaintasi, fondatorii presei romane si formatorii limbii romane de azi, dintre care nu pot sa lipseasca cei doi colegi de la Timpul, Eminescu si Badescu, impreuna cu Ion Luca Caragiale. Fie si numai pentru articolul pe care Badescu l-a lasat posteritatii la moartea lui Eminescu, in Curierul Roman, si acesta merita sa ramana ca patron spiritual al Bibliotecii pe care dumneavostra o administrati, in acest moment.

In plus, urmare a documentarii pe care am intreprins-o la Academia Romana – unde cercetatorii cu care am discutat despre demersul dumneavostra s-au aratat de-a dreptul revoltati si ultragiati – pot sa va pun eu la dispozitie – pentru ca inteleg ca Biblioteca Judeteana „Ionita Scipione Badescu”, condusa de domnia voastra, nu are aceasta baza de date – intreaga campanie de presa dusa de Badescu in sprijinul lui Eminescu, cea mai mare personalitate culturala a Romaniei.

Daca nici aceasta nu conteaza, intr-adevar exista o problema de orgoliu sau de alte interese meschine, ceea ce da o nota de total neprofesionalism, care merita sa fie facuta cunoscuta la nivel central, pentru ca altfel nu poate fi inteleasa dorinta dumneavoastra de a va inlatura patronul spiritual, fie si pentru a lasa un loc gol in dreptul numelui Bibliotecii, dupa cum va anuntati „disponibilitatea” in anuntul pentru dezbaterea publica.

Eu insa sper din toata inima sa treceti peste aceasta dorinta absconsa si sa pastrati, in memoria celor care ne-au faurit si cizelat limba pe care noi o vorbim si scriem astazi, numele luptatorului prin cuvant Ionita Scipione Badescu, ca umil omagiu postum pe care putem sa-l aducem parintilor jurnalisticii romanesti si ca exemplu demn pentru generatiile viitoare, de care sunteti, si dumneavostra, responsabila, prin actul pe care sunteti pe cale sa il faceti, sau nu, chiar astazi.

Am luat nota si de pozitia profesorului universitar dr. Nae Georgescu, decan al Facultatii de Litere din cadrul Universitatii Hyperion din Bucuresti si reputat eminescolog, si va rog sa o aprofundati si dumneavostra, spre bunastarea morala si culturala a intregului judet Salaj.”

Cu acelasi respect,

Victor Roncea – jurnalist

Salajanul

Comentariu: Bate un vânt de prostie dinspre Biblioteca Judeţeană Sălaj

Când văd oameni proşti, unii se irită, altora li se face rău. Pe mine pur şi simplu mă apucă o tristeţe vecină cu depresia. E ca şi cum ai avea un câine căruia nu poţi să îi explici faptul că nu e frumos să îşi mănânce propriile excremente. Deznădăjduire completă. Adevărul e că în ultima vreme m-am cam jucat cu kharma. Am tot glumit pe seama lui Alin Tişe care, în megalomania sa nemăsurată, accentuată de apropierea campaniei electorale, ar fi în stare să redenumească aeroportul şi stadionul cu propriul nume: Aeroportul Internaţional Alin Ţişe, Păunel Arena. Şi tot distrându-ne şi hăhăindu-ne, pericolul a lovit de dincolo de dealuri, din judeţul cepei, Sălaj.

O dezbatere absurdă şi fără sens, care putea să aibă loc doar în România şi evident doar în Sălaj, este redenumirea bibliotecii judeţene. Denumită după camaradul lui Mihai Eminescu, Ioniţă Scipione Bădescu, se doreşte a fi mutat patronajul sub personalitatea lui Vasile Avram. Şocantă este motivaţia directoarei biliotecii, Florica Pop, care se semnează “manager”: “Instituţia noastră s-a confruntat cu mai multe probleme legate de acest nume, motive care ne-au determinat (de multă vreme) să analizăm posibilitatea rezolvării acestora: Nenumărate adrese sosite pe adresa instituţiei cu foarte multe greşeli in scrierea numelui; Intrebări şi solicitări cu referire la opera cărturarului sălăjean (amintim că deţinem doar cateva xerocopii ale poeziilor publicate, legate de legătoria noastră); Imposibilitatea realizării unei expoziţii, prezentări, spaţiu special amenajat pentru prezentarea operei şi activităţii lui I.S.Bădescu; Necunoaşterea in ţară şi in lume a activităţii sale, precum şi desele remarci şi propuneri referitoare la nevoia unei schimbări, atribuind unei instituţii de rang judeţean un nume care să fie reprezentativ pentru cultura sălăjeană şi romanească.”

Pe scurt, numele lui Scipione e greu de scris, iar bilioteca care îi poartă numele nu are operele sălăjeanului Bădescu, cu toate că biblioteca îi poartă de peste 50 de ani numele. Manageriţa Florica Pop este, din acest punct de vedere, victima unei revelaţii de ultimă oră şi cea mai deşteaptă dintre toţi proştii care au fost directori ai bibliotecii. Un fel de şefă peste un muzeu al ciocolăţii care expune doar tablouri. Şi, probabil prin prisma unei prietenii cu soţia unui poet care nu a decedat de multă vreme, doamna bibliotecară Felicia Avram, s-a gândit că ar fi oportună schimbarea numelui bibliotecii în Vasile Avram, sau chiar scoaterii oricărui nume de personalitate din denumirea instituţiei. Despre aceste aberaţii de muiere ajunsă la locul nepotrivit, puteţi citi aici şi aici.

Aş putea să lansez aici într-o descriere a meritelor literare ale lui Ioniţă Scipione Bădescu şi ale lipsei de argumente în favoarea lui Vasile Avram. Dar cum aş putea să fac asta, când actorul Florin Piersic este în viaţă şi are deja un cinematograf cu numele său, în Cluj-Napoca. Când Bartolomeu Anania i-a acordat Crucea Transilvană curvarului peremisto-pedelist Petru Călian. Când poţi ajunge director adjunct peste Tarom la doar 26 de ani, ca şi Ruxandra Brutaru, sau director adjunct al Colegiului Naţional de Apărare la 27 de ani şi cu multe poze de Hi5 la activ, ca şi Ioana Timofte. Nu, aici avem de-a face cu o dictatură a mediocrităţilor. Ca şi în analogia de mai sus cu câinele care îşi mănâncă propriul rahat, nu există linii de comunicaţii deschise între noi şi ei.

Degeaba vor încerca persoane ca şi renumitul eminescolog Nae Georgescu să explice importanţa operei lui Ioniţă Scipione Bădescu, din perioada făuririi României moderne. Degeaba se vor revolta academicienii români la auzirea acestei “dezbateri”. Voi nu înţelegeţi că doamna manager face ce vrea ea şi că “viaţa luminoasă” a soţului colegei ei, tot bibliotecare, e mai importantă decât orice argument literar sau istoric? Ba e suţinută şi de sălejeanca Andrea Wass, consiliera lui Emil Boc, altă cocoţată pe poziţii înalte, fără să ştim la ce e bună. Dacă nu aţi înţeles asta, înseamnă că nu aţi înţeles nimic. Că aţi luat vântul de prostie care vine dinspre biroul doamnei, drept o adiere a schimbării şi reînoirii. Ştiţi a ce miroase dezbaterea şi reînoirea local-regionalistă de tipul Floricăi Pop? A parcuri publice închise cu lacătul că aşa a vrut un mare erou local, Arpad Paszkany, a instituţii fondate de Regele Ferdinand comasate şi stadioane fără nume, că aşa vrea muşchii lui Alin Tişe, a simboluri călcate în picioare, a frontispicii văruite într-un gri greţos şi mediocru, a deţinuţi politici scuipaţi în faţă de Raymond Luca. Nu aţi înţeles? Trăim într-o dictatură a mediocrităţilor care se unduiesc în ciorapi de plasă pe poziţii înalte şi se fac că muncesc.

George Bara / Napoca News
Cititi si:Continua lupta pentru memoria camaradului lui Eminescu, Ionita Scipione Badescu, aflat sub tentativa de epurare la Biblioteca Judeteana Salaj

Colegul lui Eminescu, Scipione Badescu, epurat la Biblioteca Judeteana Salaj din motive de cumetrie intre doua bibliotecare

4 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.