Soros a actionat in Egipt si prin mercenarii in civil de la Miscarea OTPOR. Au folosit pana si recuzita ramasa din Serbia - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Soros a actionat in Egipt si prin mercenarii in civil de la Miscarea OTPOR. Au folosit pana si recuzita ramasa din Serbia

Egipt: Revoluţia care vine din Serbia

2 martie 2011 Svenska Dagbladet Stockholm

Avangarda revoluţiei egiptene, Mişcarea din 6 aprilie a fost parţial formată din mişcarea Otpor!, cauza prăbuşirii Iugoslaviei în 2000.

Unii i-au numit “Revoluţie S.A.“: Ei au instruit activişti şi rezistenţi în majoritatea regimurilor dictatoriale din lume. Metodele lor au fost folosite peste tot drept “arme“, de la “Revoluţia trandafirilor” din Georgia [în 2003], la cea a lalelelor în Kârgâzstan [în 2005]. Şi astăzi, în revolta care năpădeşte lumea arabă.

“Da, este adevărat. Am format tineri din Mişcarea din 6 aprilie în Egipt [mişcare democratică de protest lansată pe Facebook în 6 aprilie 2008, cu scopul de a genera modificări ale Constituţiei] “, dezvăluie Srdja Popovic, care este în fruntea CANVAS (Center for applied nonviolent action and strategies, Centrul pentru Acţiuni şi Strategii Nonviolente aplicate) la Belgrad, ai cărui formatori sunt veterani ai mişcării de rezistenţă civică Otpor!.

O expertiză a nesupunerii civile

Dar Srdja Popovic nu vrea să se umfle în pene şi aproape s-a supărat când a fost întrebat dacă Otpor! este un exportator de revoluţii. “Noi nu debarcăm cu revoluţia în valize. Este revoluţia lor şi consultanţii străini nu fac nimic în ea. Şi-au riscat viaţa pentru libertatea lor şi este victoria lor la 100%. Şi ăsta-i adevărul !

Srdja Popovic este un vechi specialist al nesupunerii civile şi al rezistenţei paşnice. În 1998, la 25 de ani, el a fondat Otpor! cu o duzină de colegi de clasă în timpul studiilor de biologie. Miloşevici era la putere de aproape zece ani şi se pregătea de război cu Kosovo. Într-un restaurant universitar din Belgrad, ei au elaborat regulile unei noi mişcări de rezistenţă, inspirată de Mahatma Gandhi şi de lupta împotriva apartheidului. Dar ei au dat mişcării lor o imagine proaspătă şi la modă care atrage chiar şi tineretul apolitic.

Acţiuni pline de fantezie, care atrag o atenţie crescândă din partea mass-media, a devenit însemnul lor. Ei sfidează şi iau în zeflemea regimul. Dar înfruntă soldaţii şi poliţia cu flori. Otpor! înţelege că Miloşevici va cădea imediat ce îşi va fi pierdut sprijinul orb al poliţiei şi armatei. “Acestea sunt metodele şi mesajul pe care îl predăm acum activiştilor din alte ţări“, explică Srdja Popovic. “În cursurile noastre, le cerem să identifice stâlpii regimului. Apoi le zicem : Nu-i atacaţi, aceasta ar duce doar la violenţă, încercaţi să-i puneţi de partea voastră“.

Cu emuli fără frontiere

De la începutul revoltei împotriva lui Hosni Mubarak, au putut fi văzuţi pe străzile din Cairo şi în Piaţa Eliberării (Tahrir) membri ai Mişcării din 6 aprilie fluturând emblema Otpor! : un pumn alb strâns pe fond negru. Printre aceşti militanţi, Mohammed Adel, un blogger de 22 de ani. “Am fost în Serbia şi m-am  instruit în organizarea manifestaţiilor paşnice şi în cele mai bune feluri de a se opune brutalităţii serviciilor de securitate“, a povestit el într-un interviu cu Al Jazeera.

Când s-a întors în Egipt, la sfârşitul anului 2009, el avea în bagaje un ghid al activităţilor subversive, pe care l-a transmis şi celorlalţi membri ai Mişcării din 6 aprilie şi mişcării de opoziţie Kifaya. Numai un an mai târziu, acesta a fost exploatat. Srdja Popovic afirmă că “puterea poporului” este cea decisivă. Fiecare revoluţie este unică, dar există un arsenal de instrumente care pot fi puse în practică peste tot. “Fiecare regim, chiar şi cele mai represive, pot fi răsturnate prin mijloace paşnice“, asigură acesta.

PressEurop

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.