Cine sunt străinii care au luat un sfert din Fondul Proprietatea - Ziaristi OnlineZiaristi Online

Cine sunt străinii care au luat un sfert din Fondul Proprietatea

Prima raportare oficială a acţionariatului Fondului Proprietatea (FP), de la listarea la Bursa de Valori Bucureşti, scoate la iveală faptul că aproape 25% din capitalul Fondului Proprietatea (FP) este deţinut de acţionari străini la finele lunii ianuarie.

Excluzând participaţia de 7,35% din capitalul Fondului Proprietatea deţinută de urmaşii industriaşului interbelic Nicolae Malaxa, cei mai mari acţionari privaţi, cu domiciliul în Statele Unite ale Americii, reiese că un procent important din capitalul Fondului se află pe mâinile investitorilor străini.

Cum înainte de listare fondul s-a tranzacţionat timp de aproape trei ani pe piaţa gri, în acţionariat au intrat fonduri străine de investiţii de tip speculativ, pentru care absenţa unei referinţe de preţ şi de valoare a acţiunii FP nu a fost un obstacol.

Astfel, printre primele intrate a fost fondul american de investiţii Cartesian, cu o participaţie de 2,7% din capital, l-a urmat un alt fond american, Elliott Advisor, cu o deţinere de peste 1% în prezent, potrivit informaţiilor disponibile în piaţă. Investitori de calibru la Bursa de la Bucureşti, fondurile de investiţii administrate de compania suedeză East Capital nu au putut sta deoparte şi deţin cumulat peste 1% din Proprietatea. Firma suedeză East Capital a intrat în acţionariatul fondului prin aproape toate vehiculele de investiţii disponibile: fonduri mutuale (Balkan Fund, Eastern Europe Fund) şi vehicule speciale de investiţii (Special Opportunities Fund, Salink, Coneglen), potrivit informaţiilor disponibile la finele lunii septembrie 2010.

Firma cehă de brokeraj Wood&Co a ajuns să deţină peste 4% din fond, după ce a listat la bursa din Viena primul produs structurat pe acţiunile FP. Acţiunile sunt de fapt ale clienţilor Wood, care au cumpărat warranturi de la Viena. Tot printr-un produs structurat a intrat în acţionariatul Proprietatea şi fondul Trans-Balkan administrat de divizia de investiţii a băncii daneze Danske. La finele lunii ianuarie, expunerea indirectă pe acţiuni FP era de peste un milion de euro. Fondurile străine împart acţionariatul cu statul român, care deţine 36,79% din fond, şi cu câteva mii de foşti proprietari şi speculatori locali.

Sursa: Soim.ro

Foto: Cristina Nichitus Roncea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.