Dan Pasat si complicii lui, parlamentarii
Doar 114 deputati din cei 292 prezenti ieri la sedinta, in Parlament, au votat pentru ridicarea imunitatii parlamentare a lui Pasat, 34 au fost impotriva si 4 voturi au fost declarate nule. Deputatii PSD si PNL s-au abtinut de la vot.
Sa luam asadar pixul pentru “disectii”, sa taiem si sa vedem ce iese din “pantecele” acestui Parlament in care pare ca fratia e pe hotie, santaj si amenintari si transcede toate culorile politice.
De ce au vrut procurorii DNA sa i se ridice imunitatea lui Pasat, urmand ca acesta sa fie arestat preventiv si prezentat instantei. Simplu. Pentru ca Pasat, potrivit Ordonanţei întocmite, la data de 26 iunie 2010, de procurorul Paul Silviu Dumitriu, în dosarul nr. 283/P/2009, este acuzat ca prin “incalcarea regimului incompatibilitatilor in exercitarea demnitatii publice de parlamentar, prin actiuni de santaj ori prin folosire a autoritatii si influentei ca om politic decurgand din functia de conducere din partid, a actionat pentru a obtine, pentru sine sau pentru persoane apropiate, beneficii necuvenite provenind din contractele de achizitii publice incheiate cu primarii de pe raza judetului Giurgiu si derulate prin firma sa, SC PROD INVEST SRL, pe care o controla si o conducea in fapt. Atunci cand a intampinat opozitie din partea reprezentantilor administratiei publice locale ori a firmelor care isi adjudecasera contractele de achizitie publica, inculpatul a recurs la diverse forme de intimidare, mergand pana la amenintari si acte de violenta”.
O carca de infractiuni deci. Pasat se apara si zice ca e nevinovat. Vrea sa fie judecat dar nu in calitate de arestat preventiv. Pentru ca zice el, nu reprezinta pericol social. Procuorii zic ca, dimpotriva.
Daca azi i s-ar fi ridcat imunitatea, Pasat ar fi ajuns, preventiv, dupa gratii, ar fi fost judecat si, poate condamnat. Sau nu. Dar Pasat, uite, a scapat.
Penelstii, fosti lui colegi de partid, care nu au votat, nu arata inspre ei ci spun ca de vina sunt pedelistii, ca astia nu au votat toti pentru ridicarea imunitatii. Da n-au votat nici ei, n-au votat deloc. Asta ce o fi? Pe pesedisti sa-i intelegem intr-un fel, ca astia au pe retina inca arestarea lui Nicolescu. Dar penelistii. A am uitat nu mai exista penelisti, ei sunt acum social –liberali. Ala gasca, in alta traista!
Una peste alta, zic eu, geaba partide, geaba opozitie sau putere. Toate sunt tot un drac baltat cand e vorba de trimis un parlamentar dupa gratii. Ca alea sunt reci si inauntru nu sunt fotolii confortabile ca la Parlament, in care sa poti dormi pe banii poporului. Si acolo nu sunt nici masini la scara si nici euroi cu carca prin conturi. Si, la urma urmei, ce, puscaria e pentru ei? Nu, e pentru fraierii care n-au imunitate.
Ca asta e de leac la toate!
Mediafax: Declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu la TVR1:
Ilustratii: BloGuerilla Gugulanului
- Uninominalul trebuie făcut corect şi banii de campanie finanţaţi din bugetul de stat, pentru că numai aşa putem îndepărta clientela de oamenii politici. Bugetul de stat şi statul îşi permit acest lucru. Legea electorală trebuie asumată de majoritatea parlamentară. Dacă vor ţine cont de asta bine, dacă nu, să le fie de bine.
- Nu am discutat despre un protocol de guvernare, şi după ziua de astăzi nici nu mai contează. Nu mă interesează ce fac. Politic este treaba lor. Primul responsabil este partidul cel mai mare: PDL. După ziua de azi chiar nu mai aştept nimic de la ei. Am văzut nişte reacţii şi îmi arată că au dimensiune mică ca oameni politici. Sper ca această coaliţie să ducă programul cu Fondul mai departe sau atât cât are capacitatea să o facă. Dacă vor trece la populisme nu vor putea să-l ducă. Nu ne-ar fi bună o criză politică, abia începem să redevenim credibili pe pieţele internaţionale şi un moment de instabilitate ne-ar duce înapoi în zona de risc. M-am săturat să tot fac apel la parlament, iar ei să o trateze ca pe o chestiune facultativă.
- Până în 2012 populaţia nu va avea gaze la preţul pieţei. Nu se mai poate merge ca până acum. În primă fază preţul gazelor trebuie liberalizat pentru industrie.
- Nu se poate guverna populist. Cine se bagă doar pentru putere mai bine să lase pe cei care vor să scoată România din dificultate.
- Eu am vrut un acord pe 2 ani şi pentru că ştiu că vine un an electoral.
- Următorul acord cu FMI este preventiv, acordul de prevenire a populismului. Puteam să întrerupem acordul cu Fondul, putea să fie unul mult mai simplu. Am vrut să continuăm un proces de reformă. Noi avem o problemă mare de performanţă: regiile autonome. Nu putem fi performanţi economic dacă toate marile regii au pierderi uriaşe. Am stabilit un program care să vizeze eficientizarea acestor regii: reducerea cheltuielilor. Regiile statului generează circa 70% din datoriile firmelor către stat. Toate punctele trecute în programul cu FMI vizează zone de eficientizare.
- Economia României a ieşit din zona de risc. N-am ieşit din criză, ci din zona de risc, dar trebuie să consolidăm stabilitatea macroeconomică. Nu mai suntem în perioada în care trebuia să tăiem. Dar nu va fi veselie. Totul este să stăm în echilibru, pentru că altfel riscăm să nu mai plătim salarii şi pensii. Nu am refuzat ultima tranşă pentru că aveam prea mulţi bani, ci pentru că era destinată Băncii Naţionale, iar la BNR avem acum rezervă suficientă.
- Foarte bine că USL doreşte puterea, dar eu îmi doresc să fac ce trebuie, pentru că ştiu că nu am altă variantă. Odată venit la putere, ce vrei să faci cu ea? Nu mă sperie termenul de 25 martie pentru suspendare. Dacă actuala majoritate pierde majoritatea în Parlament, voi chema partidele la consultări şi voi încerca o soluţie politică. Voi face compromisuri pentru a da ţării un Guvern, dar eu nu cred că se va ajunge aici.
- Cuplul Antonescu-Ponta este comic, parcă sunt două Matrioşci care spun un singur lucru: suspendarea lui Băsescu, căderea Guvernului. Obiectivul lor este să dobândească puterea, dar trebuie să ai o motivaţie. Ce pui alternativ ca program pentru ţară? Sunt un cuplu comic care au un ideolog comic: pe Felix. Mă distrează, şi ei şi cel care a gândit această alianţă, care are meritul că a împărţit forţele politice de stânga şi de dreapta.
- Eu nu sunt împotriva compromisului, dar nu continuu. Sunt capabil de compromis, dar viaţa unui partid nu trebuie să fie un compromis. Să fac un compromis cu Voiculescu ca să dau bine la Antene, să fac cu Vîntu ca să dau bine la Realitatea, să fac cu Ponta ca să nu mă aresteze.
- O condiţie care nu poate fi depăşită pentru candidatura la conducerea partidului este vechimea de 5 ani în partid.
- Nu există pericolul scindării PDL, partidul nu mai este la stadiul la care să îşi poată alege conducerea prin negociere. Are nevoie de o competiţie internă puternică. Dacă este o ompetiţie decentă în care să respecte o înţelegere si să nu se atace unul pe altul n-au de ce să se scindeze.
- Eu nu vreau să dau nume noi, eu vorbesc de oameni noi în conducerea partidului. Numai cu echipa veche nu va face performanţă. Dacă mă vor chema, dar cu toţi preşedinţii de organizaţii, le voi spune părera mea. Dacă nu, nu mă interesează grupurile care intră în competiţie.
- Nu l-am încurajat pe Liviu Negoiţă să candideze la şefia partidului. Nu l-am văzut de anul trecut din octombrie.
- Punctele de vedere ale lui Lăzăroiu în ceea ce priveşte analiza politică sunt analizele dânsului. Nu reprezintă punctul meu de vedere. Eu sunt convins că dacă PDL nu revine la valorile pe care le-a avut atunci când a câştigat alegerile, PDL se autocondamnă. Sper ca la alegeri să fie o competiţie care să aducă noutate şi oameni politici care nu sunt dispuşi la compromisuri. Ar fi jalnic ca şi cel de-al treilea partid mare al României să intre într-un joc al compromisurilor.
- În cazul Nicolescu, influenţă asupra judecătorilor au avut medicii.Unul din medici l-a operat pe Omar Hayssam, iar Hayssam este bine mersi şi acum. E sănătos, nu are urme de metastaze cum avea când l-a operat unul din medicii patriei. Medicii nu au dreptul să stabilească în locul procurorilor şi judecătorilor. Va trebui să gândim un sistem în care asistenţa medicală să fie dată de un număr de medici care să fie atestaţi a fi morali.
- Eu nu vreau ca Păsat să meargă în faţa procurorului cu propunerea de arestare pentru mine, ci vroiam să confirmăm că România este stat de drept în care Parlamentul nu se face scut împotriva solicitării justiţiei.
- La raportul din vară România a primit eticheta de lipsă de voinţă politică împotriva corupţiei. Cu toate eforturile făcute, acum riscăm aceeaşi remarcă, care este ucigătoare.
- Nu voi mai merge la şedinţele de grup să discut cu parlamentarii.
- Vreau modificarea legii imunităţii politice: Să ai imunitate strict pentru declaraţiile politice, iar pentru orice activitate infracţională să fii tratat ca orice cetăţean.
- Cei mai mulţi parlamentari care au votat pentru Păsat au fost de la PDL. Practic a fost o combinaţie de cauze care au făcut un mare rău României. Toate partidele au responsabilitate pentru incidentul de astăzi. Cele din majoritate sunt principalii responsabili. Aici era vorba de o chestiune de principiu: aperi sau nu aperi un om certat cu legea.
- Încă sunt ţări care încearcă să lege MCV-ul de accesul în Schengen.
- Ministrul francez nu ştia despre ce era vorba. Doar presupunea. Această operaţiune nu va avea un efect pozitiv în afara ţării pentru că arată cât de cangrenat era sistemul. Dar s-a luat decizia ca operaţiunea să se facă oricum.
- Eu îmi doresc să se ajungă la “regina” acestui sistem. Dacă aceştia ar avea minim de decenţă ar trebui să spună ce ştiu. Este un moment în care putem curăţa un sistem întreg. A ne limita strict la ofiţerii de poliţie şi la vameşi este puţin.
- Noi trebuia să probăm că este o luptă anticorupţie reală şi nu o chestiune de faţadă. Totul a pornit de la un document care enumeră practicile evazioniste din domeniul fiscal şi vamal. Am primit documentul în vara acestui an şi imediat am convocat CSAT. Operaţiunea durează de atunci.
Basescu vs PDL si Pasat. TVR 2: Tia Serbanescu la Livia Dila
Încărcat de ZiaristiOnlineTV. – News videos from around the world.