Conform Radio Targu Mures, UDMR va beneficia in 2010 de aproape 4 milioane de euro de la bugetul statului pentru “activitati specifice”. Banii sunt destinati intretinerii sediilor, organizarea de evenimente culturale, precum si investitii in bunuri mobile si imobile, transmite Dan Tanasa – Contribuabilul tupeist, citand Radio Targu Mures, versiunea maghiara. Acesta avertizeaza ca cele 16 milioane de lei vor fi folosite de UDMR pentru activitati legate de impunerea autonomiei teritoriale pe criterii etnice in Covasna si Harghita, conform dezideratelor formatiunii maghiare si anuntului facut chiar vineri, de Marko Bela, la Targu Mures. Banii nu includ bugetele autoritatilor locale controlate de UDMR, mai scrie Dan Tanasa. In total 74 de milioane lei vor intra in conturile minoritatilor conlocuitoare, de la bugetul de stat, mai afirma sursa citata.
Autoritatile de la Bucuresti “nu imbratiseaza teoria autonomiei pe criterii etnice”, declara presedintele Romaniei, Traian Basescu, de la tribuna APCE. In schimb, la nici o zi, UDMR-istul Marko Bela, vicepremier al Romaniei, afirma la Targu Mures exact contrariul: “Sprijinim orice forma de autonomie, inclusiv cea pe criterii etnice. UDMR si-a ales directia spre care vrea sa mearga si anume politica parlamentara, o politica bine gandita a diferitelor aliante, obtinerea unor schimbari prin instrumente parlamentare si prin coalitii guvernamentale daca exista conditii potrivite si trebuie sa mergem mai departe in aceasta directie”.
Adriana Dutulescu de la Realitatea mea, transmite ca, ieri, Gheorghe Flutur a anuntat că PDL, UDMR, UNPR au convenit să consemneze priorităţile guvernării în următorii doi ani în textul unui protocol de colaborare care să fundamenteze funcţionarea pe viitor a coaliţiei. Printre priorotatile cu pricina, Flutur a menţionat Legea minorităţilor. Legea privind statutul minoritatilor este visul de aur al maghiarilor inca de cind Emil Boc nu exista in politica nici macar pe post de bufon. Si pe care acum, cind au mirosit ca pedelistii sunt oarecum disperati sa traga de guvernare pina la alegeri, liderii UDMR l-au repus pe tapet. La sfarsitul saptamanii trecute, ministrul Laszlo Borbely a anuntat ca UDMR cere garantii pentru adoptarea legii minoritatilor pana in 2012, scrie jurnalista.
In 2005, PD, cu Emil Boc in frunte, s-au opus legii minoritatilor, pe motiv ca este neconstitutionala si incalca grav si prevederi internationale in materie de drepturile minoritatilor. Odata adoptata, Legea privind statutul minoritatilor nationale va permite infiintarea de mini-parlamente regionale, numite Consilii Nationale ale Autonomiei Culturale, care vor functiona pe bani publici si vor avea printre atributii si impunerea si revocarea de pe functiile publice a conducatorilor de institutii culturale, scoli si redactii de ziare, televiziuni si radiouri. Maghiarii s-ar autoguverna, intr-o autonomie culturala, ar avea invatamint in limba materna si, de altfel, limba maghiara ar deveni a doua limba oficiala in Romania. Acum, UDMR conditioneaza ramanerea la guvernare de semnarea unui protocol prin care PDL sa se angajeze ca pana in 2012 aceasta lege va fi adoptata.
Data fiind disponibilitatea actualului Guvern de a accepta orice pentru a ramane la putere, se ridica o intrebare: oare Traian Basescu va fi cel care isi va pune semnatura pe autonomia Tinutului Secuiesc?, se intreaba Adriana Dutulescu.
Pe 27 ianuarie, Viceprimarul din Odorheiu Secuiesc şi liderul Partidului Civic Maghiar, Szasz Jeno, a fost demis din funcţie, prin votul Consiliului Local al municipiului, fiind acuzat de inactivitate. Primarul municipiului Odorheiu Secuiesc, Bunta Levente, a declarat că a înaintat Consiliului Local un proiect de hotărâre de demitere a viceprimarului Szasz Jeno, după ce l-a monitorizat mai multe luni şi a observat că acesta lucrează doar câteva ore pe lună. Primarul susţine că, începând din mai 2010, pe baza monitorizărilor de la poarta instituţiei şi a înregistrărilor de pe camerele de supraveghere, s-a analizat activitatea viceprimarului şi s-a constatat că acesta a lucrat, pe lună, între 8 şi 12 ore. Decizia de demitere a viceprimarului a fost luată cu 10 voturi pentru, din care 9 de la UDMR şi unul de Partidul Verde şi cu 9 voturi împotrivă. În replică, liderul PCM, Szasz Jeno, susţine că a fost vorba de un atac personal la adresa sa. Szasz Jeno a declarat că un ales local nu poate sta în birou ci trebuie să meargă pe teren, să vorbească cu oamenii şi să rezolve diferite probleme. În plus, el susţine că după reducerea salariilor bugetarilor, în semn de solidaritate, şi-a donat indemnizaţia pe ultimele şase luni persoanelor cu probleme sociale grave. Szasz Jeno a mai fost acuzat de inactivitate şi pe vremea când era consilier judeţean, în 2009 el luând decizia să demisioneze din acest organism, informeaza Ioana Dima.