Revista presei regionale din Basarabia (10-14 ianuarie 2011)
Ediţia nr.1 (31)
(Bălţi)
Gazeta SP „Îmi dau foc şi mie, şi autobuzului!” Autor: Marina Morozova
Nicolai Ivaskiv din Bălţi, proprietarul a două autobuze de rută, trăieşte de câteva zile într-unul din autobuze, parcat chiar în faţa Primăriei. În acest mod bărbatul protestează împotriva deciziei autorităţilor de a schimba traseul acestuia. În schimb rutei promise, bărbatului i s-a oferit una mai puţin profitabilă, susţine acesta. Bărbatul ameninţă că îşi va da foc dacă autorităţile nu vor soluţiona problema. Bărbatul a cumpărat acum câţiva ani două autobuze în leasing, cu care circula pe ruta 21 din Bălţi. Din cauza problemelor financiare, firma de leasing i-a sechestrat autobuzele. Până a făcut rost de banii necesari, proprietarul rutei 21 l-a înlocuit pe Ivaskiv cu alt şofer, oferindu-i pătimaşului altă rută. Autorităţile din cadrul primăriei nu vor să se implice în acest scandal, iar bărbatul a declarat că nu va pleca din faţa primăriei până nu i se va face dreptate.
Întreaga istorie şi reacţiile autorităţilor din Bălţi sunt descrise în materialul semnat de Marina Morozova.
„Fără tendinţe de colaborare…” Autor: Natalia Petrusevici
Reporterii de la SP au solicitat Primăriei municipiului Bălţi să le permită să asiste la controalele efectuate de comisiile specializate din cadrul primăriei cu privire la calitatea produselor alimentare care ajung în şcoli şi grădiniţe. Drept răspuns, responsabili din cadrul primăriei au informat reporterii că astfel de informaţii pot obţine direct de la prima sursă, adică, direct de la primarul oraşului, Vasile Panciuc. Reporterii au primit acest răspuns drept un refuz la solicitarea lor, care le era necesară în scrierea materialului despre calitatea produselor în instituţiile şcolare, după ce la Chişinău acest subiect a fost de mai multe ori în atenţia presei şi a autorităţilor.
http://gazeta-sp.info/
Cuvantul (Rezina)
„O funcţie necesară, grea, dar prost plătită” Autor: Ion Cernei
Şi Primăria Orhei este o instituţie foarte închisă pentru presă. După mai multe încercări nereuşite de a obţine nişte informaţii concrete despre achiziţiile publice operate de primărie pe parcursul anului 2010 şi impactul acestora, la 12 noiembrie 2010 jurnalistul a trimis primarului Ion Stratulat o scrisoare cu un set de întrebări, solicitând răspunsuri în scris. Pentru că nici de data aceasta primăria nu a reacţionat, reporterul a pregătit un material la temă, bazându-se pe diverse alte surse: Buletinul achiziţiilor publice, mărturiile diferitor funcţionari, agenţi economici, consilieri orăşeneşti…
Funcţionarii primăriei spun că timp de patru luni la Primăria Orhei s-au schimbat patru specialişti în domeniul achiziţiilor publice. Motivul principal al acestei fluctuaţii ar fi salariul de 800 de lei, în timp ce volumul de lucru este destul de mare. Reporterul explică în ce constă atribuţiile unui specialist din cadrul Agenţiei Achiziţiei Publice şi cât de dificilă este această meserie, având în vedere remunerarea mică.
http://cuvintul.md/
Expresul de Ungheni (Ungheni)
„Un Crăciun cu totul altfel pentru bătrînii solitari” Autor: Lucia Bacalu
Pentru bătrânii solitari din Ungheni Crăciunul a fost o adevărată sărbătoare. Fundaţia Comunitară din Ungheni a oferit câte o mie de lei la 43 de pensionari cu vârsta peste 70 de ani care îşi duc traiul singuri, în condiţii nu tocmai potrivite. Autoarea prezintă poveştile triste a câtorva bătrânele care au ajuns să fie ţintuite la pat, cu un venit de doar 450 de lei pe lună.
„Doar văzîndu-i, în cîrje, gîrboviţi, orbi, ţintuiţi la pat, îţi dai seama de drama prin care trec. „Iată ce face timpul cu oamenii”, ne spune o bătrînă în vîrstă de 85 de ani, Ana Chiseliov. A lucrat, timp de 23 de ani, laborantă la spital. Acum, de cîțiva ani, e țintuită la pat. Abia de aude ce i se spune. Trăieşte doar cu amintirile. Ne arată, pe perete, un portret. Este ea, tînără şi frumoasă. A pictat-o, pe vremuri, soţul. Ar fi crezut ea atunci, cînd îi poza bărbatului iubit, că va ajunge bătrînă şi neputincioasă, că nimeni nu-i va deschide uşa, că singurătatea va pune stăpînire pe casa şi sufletul ei? S-a resemnat cu situaţia actuală. A obosit să lupte cu necazurile. A obosit să ţină piept bolilor. A obosit de singurătate. Nu-şi mai doreşte nimic de la viaţă. O singură frază are la îndemînă: „Cred în Dumnezeu”.
Tot din Expresul de Ungheni aflăm că în oraş se păstrează ritmul naşterilor din anul 2010 – în medie, trei-patru pe zi, iar de la începutul anului, la Ungheni au venit pe lume 33 de copii, toţi sănătoşi.
http://expresul.com/
Gazeta de Sud (Cimişlia)
„Un sat care şi-a sărbătorit numele” Autor: Ion Domenco
Cu numai 78 de case şi cu o populaţie ceva mai mare de 300 de locuitori, satul Crăciun este unicul din lume cu această denumire. Este o localitate cu vechi şi frumoase tradiţii ale sărbătorilor de iarnă. În ziua de Crăciun, gospodinele umblă cu împărţitul, oamenii îşi vizitează rudele, dorindu-şi unul altuia un an bun, cu roadă, mană şi noroc la vite, la păsări. Pe aici se spune că dacă în ziua de Ajun îţi întră pe poartă un bărbat, vaca va făta viţeluş, iar dacă o femeie – viţică. Mai sunt şi multe alte datini şi tradiţii, cum ar fi cea cu Crăciunelul, un colac anume, pe care gospodinele îl pun apoi la icoane pentru 40 de zile, după aceea hrănesc cu el păsările, animalele din gospodărie, ca să aibă mană.
http://gazetadesud.md/
Ecoul Nostru (Sângerei)
„Se răresc rândurile comuniştilor” Autor: Vera Tabarcea
Întreaga organizaţie primară teritorială din satul Dâmboviţa a anunţat părăsirea rândurilor PCRM şi aderarea la Partidul Democrat. O declaraţie în acest sens a făcut însuşi Gheorghe Zgureanu, fostul secretar al Organizaţiei primare a PCRM Dumbrăviţa, în care a menţionat ”Noi, cei 12 membri ai Organizaţie primare de partid a PCRM ai comunei Dumbrăviţa pe data de 11.01.2011 am participat la ultima adunare de partid unde am adoptat decizia de a părăsi cu toţii rândurile PCRM”.
„Şomajul în Sângerei: realitate şi perspectivă” Autor: Maria Ţurcanu
Din interviul cu Valerian Deleu, directorul Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă Sângerei:
„Anual la Agenţie apelează 1,5-2,0 mii de persoane. În privinţa ocupării forţei de muncă raionul nostru are o plasare geografică convenabilă – multe localităţi sunt situate în jurul municipiul Bălţi, unde sunt multe locuri de muncă libere şi multe persoane din raion se angajează la lucru acolo. La moment din 5 mii de locuri libere înregistrate în toată republica 2,5 mii sunt în oraşul Bălţi. Iar de la 1 ianuarie 2011 în acest oraş numai la ICS „DRAXLMAIER” se vor deschide 5 mii de locuri noi de muncă. Au început a primi la lucru la această întreprindere ingineri mecanici care cunosc bine computatorul, inginer pe tehnologii informaţionale şi programişti în calitate de muncitori, dar care vor lucra numai la computator în program informaţional”.
http://www.ecoul.md/
Unghiul (Ungheni)
„ E scump, e scump… Mai ieftin nici nu va fi” Autor: Valentina Slotina
Facturile pentru agentul termic furnizat în decembrie i-au şocat pe mulţi ungheneni, care au fost nevoiţi să plătească pentru 3 camere până la 1700 de lei. La rândul său, Iurie Marcoci, directorul SA „Comgaz-Plus”, susţine că consumatorii au datorii mari, iar în comparaţie cu Bălţi (911 lei pentru o gigacalorie) şi Chişinău (821 lei pentru o gigacalorie), Ungheniul are un tarif mai mic pentru încălzire (792 lei/gigacalorie). Mai mult de atât, Marcoci atenţionează că de la 15 ianuarie este posibilă o majorare a tarifului cu 24-27% având în vedere majorarea preţului la gaze.
http://unghiul.info/
Est-Curier (Criuleni)
„Fără cetăţeni de onoare în 2010” Autor: M. Doruş
Raionul Dubăsari a rămas fără cetăţeni de onoare în anul ce a trecut. Şi asta pentru că nu toţi consilierii locali au votat pentru această propunere, motivând că trebuie schimbat regulamentul în această privinţă.
De la inaugurare pană în 2009, de titlul de “Cetăţean de onoare al raionului Dubăsari” s-au învrednicit nouă persoane: oficialii Vladimir Voronin, Vasile Şova, Vasile Tarlev, Grigore Policinschi, decanul de vârstă a consilierilor raionali Alexandru Miţcul, performerii sportivi Valeriu Grosu, Elena Mocrousov, Victor Covalenco, profesoara Vera Sandu.
Persoanele ce intră în posesia acestei titulaturi au dreptul şi la o indemnizaţie unică echivalentă cu cinci salarii medii pe economie din anul în care a fost acordată aceasta. Nu a fost susţinută nici propunerea celui mai în etate membru al Consiliului raional de a le acorda funcţionarilor de la raion pentru muncă asiduă câte 2-3 “ocladuri” (salarii tarifare), amintindu-li-se de criza economică.
http://estcurier.api.md/
Ora Locala (Ialoveni)
„Tinerii schimbă viaţa comunităţii”
Membrii echipei Fondului pentru Tineri din Ialoveni au reuşit să adune resurse financiare în valoare totală de 33.330 lei. Banii au fost acumulaţi din organizarea a şapte evenimente speciale de colectare a fondurilor din ialoveni. Cu aceşti bani au fost realizate mai multe activităţi, printre care dotarea liceului teoretic din Zâmbreni cu o reţea de acces la Internet prin WiFi, a fost amenajat parcul din comuna Ruseştii Noi, crearea unui spaţiu verde pentru tineri în satul Suruceni, editarea mai multor ziare şcolare.
Observatorul de Nord (Soroca)
„Note de călătorie. Viena” Autor: Nina Neculce
Un interviu cu ambasadorul R. Moldova în Austria, despre solicitările moldovenilor din această ţară, despre relaţiile moldo-austriece. Cum a ajuns Valeriu Chiveri la Viena şi ce drum a parcurs până a ajunge ambasador. Aflaţi că ambasadorul se trage de la Soroca dintr-o familie de profesori şi a absolvit Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti, iar mai mulţi ani a muncit în structurile internaţionale la reprezentanţele OSCE.
http://odn.info.md/
Cuvantul Liber (Leova)
„Dacă ştii cum să lucrezi” Autor: Daniela Timofti
Şi în Moldova poţi să câştigi banii dacă ştii cum să lucrezi este de părere fermierul Valeriu Ceoarec din Leova. Autoarea prezintă povestea de succes a acestuia şi ne dezvăluie din secretele sale care îl ajută cu succes să-şi îngrijească pământul. Ca să acopere toate cheltuielile, o parte din recoltă o vinde. Fermierul recunoaşte că fără o tehnologie bună este dificil să prelucrezi pământul.
http://cuvantulliber.md/
Responsabilă de ediţie: Diana Lungu
Asociatia Presei Independente
www.api.md