Fundamentul noilor relaţii a fost pus la sfârşitul anului 2009. În decursul anului următor fundamentul s-a consolidat. Rusia intenţionează să construiască cu NATO relaţii stabile, previzibile. În 2010 Alianţa Nord-Atlantică, sub conducerea noului secretar general, Anders Fogh Rasmussen, a recurs la relaţii de încredere cu conducerea politică a Rusiei. Vizita secretarului general al NATO la Moscova, tratativele cu preşedintele şi premierul Rusiei au demonstrat că deocamdată mai există divergenţe de opinii.
La recentul summit al NATO la Lisabona a luat parte preşedintele rus, Dmitri Medvedev. Iar acest eveniment poate fi considerat un succes important în dezvoltarea parteneriatului şi încrederii între Rusia şi Alianţă, menţionează Dmitri Rogozin.
„Summit-ul a avut rezultate pozitive. A fost adoptată o declaraţie unică în care au fost stabilite căile de colaborare în probleme dificile, precum crearea scutului antirachetă european. Ce s-a obţinut, vom vedea anul viitor”.
Totodată diplomatul consideră că Rusia nu-şi face iluzii în privinţa alianţelor politice străine. Orice bloc militar reprezintă pentru Rusia un potenţial pericol, deoarece el deţine forţe armate, care în anumite condiţii pot fi folosite împotriva intereselor ruseşti. Tocmai de aceea Rusia dezvoltă intens relaţiile cu cea mai mare alianţă militară din lumea pentru a nu exista riscuri şi necunoscute. Dmitri Rogozin spune că un rezultat pozitiv poate fi considerat faptul că, în prezent, părţile pot să-şi planifice relaţiile.
„Cu cât vor exista mai multe relaţii, inclusiv cu NATO şi cu Occidentul în ansamblu, cu atât va fi mai bine pentru Federaţia Rusă. Întrucât capitalul de colaborare reprezintă un obstacol pentru rusofobi. Sarcina noastră este ca NATO să aibă de câştigat de pe urma relaţiilor reciproce. Din acest punct de vedere, anul 2010 a fost unul reuşit. Iar dacă e să vorbim despre Lisabona, putem să afirmăm că s-a înregistrat un progres important”.
Rusia speră că Alianţa va avea faţă de Rusia o poziţie mai echilibrată, consolidată şi de bună vecinătate, a adăugat Rogozin. Indicatorul unor astfel de schimbări poate fi decizia privind formatul participării Rusiei şi NATO la noul sistem european de apărare antirachetă.
Sursa: Vocea Rusiei