Cica, odata, la Radio Erevan, un ascultator curios a intrebat ce trebuie sa faca in caz de bombardament atomic. Raspunsul a fost sec : ” Va puneti cearceafurile in cap si o luati, pâș, pâș, spre cimitir.” Nedmerit, ascultatorul a revenit : “Bine, bine, dar de ce pâș, pâș?” “Ca sa nu produceti panica!’ i s-a raspuns, la fel de sec.
Cam asa stau lucrurile si la Bucuresti unde exista foarte multe cladiri cu risc seismic deosebit si care nu au fost consolidate niciodata. Nici inainte de ‘89, cand au fost zdravan zgaltaite de cutremurul devastator din ’77, nici dupa ’90, decat in mica masura. De mai multe ori s-au platit si s-au facut expertize si para-expertize care au costat o gramda de bani dar care nu au fost urmate, imediat, si de consolidarile impuse. Drept pentru care, ulterior, expertizele nu au mai fost valabile, chiar daca ar fi fost bani, fiindca , intre timp, gradul de afectare al cladirilor a crescut prin neinterventie, fiind necasare noi expertize. Asa ca, la “buline rosii” sta bine si chiar foarte bine, Capitala.
La acest lucru ma gandeam dupa ce am citit azi mai multe stiri care ne anunta ca la Bucuresti a fost semnat “ cel mai mare proiect în cadrul POR 2007-2013, acesta fiind estimat la valoarea totala de aproximativ 11 milioane de euro din care 85% bani de la Uniunea Europeană, 2% de la autoritățile locale și 13% de la Guvern.
Mai concret, Inspectoratele pentru Situații de Urgență din București și Ilfov vor fi dotate, urmare a implementarii acestui proiect, in următoarele 18 luni, cu 38 de autospeciale noi, ambulanțe de prim ajutor și reanimare, dar și cu două centre mobile de comandă și control pentru o mai bună
gestionare a timpului de răspuns la solicitări.
Aceleasi surse afirma ca “proiectul presupune reducerea timpului de intervenție, în medie, la 8 minute în oraș, respectiv 20 de minute în mediul rural. “Rezultatul preconizat presupune reducerea timpului de intervenție, progresiv, până în anul 2015, de la 30 la 12 minute în mediul rural și de la 20 la 8 minute în mediul urban”, a declarat insusi Sorin Oprescu, primarul Capitalei si președintele Comitetului de Dezvoltare Regională București-Ilfov.
Ok! Pentru interventii in situatii de urgenta vor fi mai multe mijloace performante, dotate cu echipamente de ultima ora care vor putea ajunge mult mai repede acolo unde este nevoie. Cu alte cuvinte, in caz (si) de cutremur, victimele vor fi carate mult mai rapid la spitale, desigur cele care nu mor pe loc, si pe care familiile le vor duce pe propria cheltuiala direct la cimitir. Si, cum este de prevazut ca, din multele blocuri cu “bulina rosie”, care vor cadea ca niste cutii de chibrituri la primul seism major, vor rezulta multi morti si raniti e bine ca Oprescu s-a gandit ca va fi nevoie de cat mai multe masini care sa le preia in sistem performant…
E mult mai simplu asa si mai putin costisitor pentru Primaria Capitalei si pentru Guvernul Boc care nu dau bani pentru consolidarea acestor cladiri. Exact ca in bancul cu Radio Erevan!